verhalen 2012

LEKKERE SLAGROOM

 

10-11-12

 

Het was op een zaterdagmorgen, om een uur of negen. De winkel stond vol. Met 3 personen waren wij achter de toonbank aan het helpen. Een echtpaar kwam de winkel binnen. Ze keken in de gebakvitrine en stonden druk te overleggen met elkaar terwijl ze wachtten tot ze aan de beurt waren. Ze wilden graag een taart. Die had ik niet in de vitrine staan maar nog wel achter in de koeling. Dus liep ik naar achteren en haalde een taart. De vrouw vroeg of de taart vers was of uit de diepvries kwam. Ik antwoorde dat de taart net gemaakt was, dus lekker vers. Ik haalde de deksel van de doos zodat ze de taart even kon bekijken. De vrouw knikte even en ik deed de deksel weer op de doos. De man betaalde en ik gaf hem zijn wisselgeld terug. Op dat moment haalde de vrouw de deksel weer van de doos af, stak haar vinger in de slagroom en likte hem af. Want, zo zei ze, ze wilde toch even testen of hij echt wel vers was. Ik was er een beetje beduust van maar moest er toch om lachen. Ook de andere klanten lachten vrolijk mee. Ach, ja dat is dan weer een hele belevenis op de vroege zaterdag morgen.

augustus, wespentijd!

8-8-2012

Ze zijn er weer, de wespen. De één gaat er voor op de vlucht, de ander moet het er mee doen. Zo gauw bij ons de deuren open gaan en de lichten aan komen de wespen binnen, op zoek naar lekkers. Vervelend, want wespen prikken dus je moet goed opletten wat je pakt. Sommige klanten zijn er bang voor en gaan er voor op de vlucht.

Gebak  en zoete broodjes liggen bij ons in de vitrine. Daar zitten schuifdeurtjes voor. Als het druk is staan die deurtjes open, maar dat kan nu niet want dan zit de vitrine zo vol met wespen. Deuren dicht dus. En toch komen de wespen door hele smalle kiertjes de vitrine`s binnen. Niet netjes, dus is het zaak om de wesp er zo snel mogelijk weer uit te halen. Met een potje en papiertje lukt dat aardig. Maar met dat warme weer zijn er ineens zoveel wespen dat er soms wel 5/6 tegelijk in de vitrine zitten. Dan blijf je aan het vangen, en vaak vliegen ze uit het potje zo de vitrine weer in. En heb je ze er eindelijk allemaal uit komt er klant die heel verbaasd zegt: " goh, je hebt ook een wesp in de vitrine zitten....". "Ja, ik zal hem er zo even uithalen" 😠grrrr.

Boven in de nok van de voorgevel hebben wij een zwaluwnest zitten. Het poep van de jonge zwaluwen viel gelukkig keurig netjes op een tafeltje dat onder de vensterbank staat. De zwaluwen zijn inmiddels uitgevlogen. Er ligt nog een beetje poep op het tafeltje, ik heb  nog geen tijd gehad om dat schoon te maken, als er een echtpaar buiten op het terras komt koffie drinken. Wanneer de man binnen komt om af te rekenen zegt hij; " vervelend hè, dat wespennest daar boven. Daar kun je de gemeente voor bellen hoor".  Ik vertel hem dat het een zwaluwnest is en dat de jonge zwaluwen er net uit zijn. Hij kijkt mij eens aan en ik zie dat hij mij niet gelooft. Ik zie hem denken, dommert! 😀

JAARMARKT

5-10-2012

Al bijna 30 jaar is er in onze gemeente een jaarmarkt. Deze markt was voor de plaatselijke bevolking het hoogtepunt van het jaar; men nam speciaal vrij voor deze dag en scholen waren gesloten. Voor velen was het elk jaar weer een reünie.

In de begin jaren was het een gevarieerde markt, afwisselende waren, muzikanten hier en daar, een echt fanfarekorps, kortom: veel gezelligheid. Om 5 uur `s morgens was er een veemarkt die vooral door boeren bezocht werd. Als de veemarkt afgelopen was gingen de boeren naar huis om bij moeder de vrouw een bakkie koffie te drinken en kwamen dan met het hele gezin weer terug om oude bekenden te ontmoeten. `s Avonds, als de markt afgelopen was, werd er nog even nagepraat onder het genot van een borreltje en biertje in de feesttent. De meesten kwamen daar niet heel nuchter vandaan.🙃

Al vanaf het begin hebben wij een kraam op de markt. De warenmarkt was om 8 uur open en dat was het tijdstip dat de meeste boeren op de veemarkt klaar waren. Dan kwam men bij onze kraam langs om na te kletsen met een lekker vers pudding broodje. Dan moest er nog even een `bôlle` gekocht worden voor thuis. Een `bôlle` is een grote ronde platte `broodbol` gemaakt van roggemeel, al of niet gevuld met krenten, ook wel bekend als de `zuidlaarder bol`. Deze bollen worden gebakken op platen bestrooid met zemelen waardoor de onderkant van de bol vol met zemelen zit.

Als de boer na de koffie met het gezin de markt weer op kwam werd ook onze kraam weer aangedaan want `de bôlle is alweer op, motn nog moar ain hebn`.Wat een drukke dag was het altijd, maar wat een gezelligheid ook weer. Ook wij doken na de markt wel eens de tent in voor een biertje en als we dan met net dat ene biertje teveel op thuis kwamen moesten we alle spullen en overgebleven koopwaar van de markt nog opruimen. Dat viel niet altijd mee, maar he, wat was het weer gezellig.

 

De laatste jaren is er veel veranderd op de markt. De veemarkt is jaren geleden afgeschaft wegens te weinig belangstelling en op de warenmarkt is veel meer te eten. Een pudding broodje om 8 uur `s morgens is geen hoogtepunt meer, er is zelfs nog helemaal geen bezoeker te bekennen. Om een uur of 9 slentert er een keer iemand langs, kijkend of er al koopjes zijn. Om 10 uur wordt er al driftig gehapt in broodjes beenham of hamburger met uitjes en saus. Een `bôlle` kopen bij de bakker komt later op de dag nog wel. Nu is het onze beurt om even rustig koffie te drinken in de tent voordat de drukte begint. Jammer hoe dat soort dingen in de loop der jaren toch veranderen. Van een echte reünie is geen sprake meer. Zelfs de feesttent is er niet meer, er staat nog een klein tentje waar men koffie, bier en gehaktballen kan krijgen en om 19:00 uur is het afgelopen en gaat de tent dicht. Het heeft toch één voordeel: wij zijn op tijd en nuchter thuis en hebben daardoor heel veel tijd om alles weer op te ruimen en klaar te maken voor de volgende dag.🙂

 

 

 

 

 

sandra 24.09.2014 16:37

mooi geschreven
idd de slochtermarkt is niet meer wat het ooit was..

succes volgende week met de verkoop van jullie heerlijk broodjes en slochterbollen

Nieuwe reacties

29.07 | 16:07

Kan ik voor morgen nog een slagroomtaart bestellen

03.05 | 10:24

Graag wil ik bestellen voor 6 mei
Slagroom vlaai 10 personen: 16,50
Vruchten vlaai 10 personen 17,00

Wij komen het 6 mei s'morgens halen ± 10:00h
Groetjes Ali

13.01 | 14:37

Goedemiddag
Voor de komende tijd hoef ik even geen brood.
Had 3 waldkorn met pit bij jullie in de bestelling.
Op de naam van Albertema Grt Suzanna Albertema

11.11 | 14:12

Kan ik on line een bestelling plaatsen bij jullie?